Hammer 940x116

Minőség, élet, gördeszka - Legendák ha találkoznak

2013.02.16.
(0 szavazat)
Szerző 
Az profi deszkásoknak ez nem csupán hobbi. Komolyan vett szórakozás. Ez egy életforma. – S mégis milyen különböző dolgokat hoz ki belőlük. A Red Bull Perspective egy olyan látószögből mutatja be ezt a világot, ami bemutatja azt is, ami a trükkök mögött van.
Red Bull Perspective - A Skateboard Film


Red Bull Perspective első és hollywoodi minőségű filmjében  a világ legnagyobb kaliberű deszkásai közül kiválasztott négyet, hogy szerepelje egy filmben, egy helyen. Különböző városokból, különböző terepről, környékről származnak. Máshol nőttek fel, más-más jellegű utcákon, parkokban fejlesztették ki egyéni stílusukat. A filmmel összehozták őket, most találkoznak – lássuk, ki mit tud egy ötödik helyszínen.

Zered "Dr Z" Bassett New York-ból: A 28 éves fiú először mint keleti parti undergruond kedvenc szerzett magának hírnevet, azóta világszenzációvá nőtte ki magát. A klasszikus városi deszkázás, a lépcsők, szegélyek, korlátok – hát nem az erőssége. De ez nem is csoda. Nem az utcákat járta. A távoli Zuluföldon, Dél-Afrikában és a forgalomtól elzárt massachusets-i othhonban ilyesmi nem volt. Viszont mestere a jéghokinak, és az egyik legjobb fedettpályás gördeszkázó, akit valaha láttak.


Massachusets-ben nőtt fel, a családi vállalkozásukban dolgozott a megélhetésért (máig édesapja a példaképe), mígnem 2005-ben elnyerte a Transworld Skateboarding Év Újonca díját, amivel jöttek a tévészereplések, interjúk, megbecsült hely a Zoo York fedélzetérn... és a siker megállíthatatlanul. A mottója is ez: "tolni kell!".

A brit kolumbiai Ryan Decenzo Vancouverből 24 évesen, 2010-ben tört be a profik közé, amikor egy bronzzal megkezdte az éremgyűjtést. Ettől fogva szinte mindig helyet kapott a dobogón elképráztatva mindenkit kemény utcai stílusával. 2011-ben már második legjobbnak bizonyult az X Games Real Street kategóriájában, Games-ben pedig első lett. Ezt tovább tudta fokozni, több arany között egy évvel később az X Gamesen ő hozta el az aranyat.


Barátai által ráragasztott becenév is az elismerésről árulkodik, a Donecenzo megtisztelő címet kapta tőlük. Olyan profik ihlették munkáját, mint MikeHastie és Mc Crank. "Holnap akár meg is halhatunk" – állítja, s eszerint él. Imádja a thai konyhát, az olasz kaját, Nagy kisöccsét, Dr Dre-t, Snoop-ot, a Zeppelin-t, The Doors-t és a Rolling Stones-t és persze a deszkáját.

Torey Pudwill, a barátainak csak T-Puds, szintén az utcai deszkázás egyik koronázatlan királya. A Kaliforniából, Simi Valley-ből érkezett srác címet már 21 évesen kiérdemelte, 2011-ben A TransWorld Skateborarding Awards-on a legjobb utcai deszkásnak választották, azóta számos dobogóra ugrott fel – elegánsan, játékosan, életel telin.


Népszerű videói sugározzák életfilozófiáját: "Valóban hiszek abban, hogy a gördeszkázás életet ment. Arra szeretném ösztönözni az embereket, hogy méltányolják az életet és azt tegyék, amit igazán szeretnek." Életfilozófiája, hogy hgy meg kell próbálni minél jobb embernek lenni.Vállalkozózóként tekint magára, jelszavai haladás és motiváció.

Az amerikai Ryan "Shecky" Scheckler december 30-án töltötte be a 23-at. San Clemente utcáiról hozta magával tudását, trükkjei tökéletesen kontrolláltak – sebesség és mozgékonyság, ez a két szó, ami leginkább kifejezi stílusát. "Deszkázni mindhalálig!" - ez a jelszava. 18 hónaposan gördült végig először az utcán, 4 évesen már magabiztosan trükközött, 7 éves korára saját mini rámpája volt a kertjükben. 1999 (10 éves ekkor) és 2002 rengeteg dobogót megmászott.


2003-ban lett a deszkás csodagyerekből lett profi gördeszkás, szívtipró tini, majd világhírű sportoló, tv- sztár ( The Life of Ryan, MTV), üzlettulajdonos, jótékonysági szervezet alapítója. 19 éves korára kis túlzással neve egyet jelentett a gördeszkázással. Célja, bekerülni a rekordok könyvébe, mint a valaha élt legnagyobb deszkások egyike – s mindent meg is tesz ezért, szerte a világon, járva a versenyeket és a dobogókat. "Az egyetlen módja, hogy tudjam, elértem, hogy legenda lettem, ha a társaim állítják. Nincs más út."  

Red Bull Perspective - A Skateboard Film:
Top