Hammer 940x116

FELMÉRÉS: Fél Magyarország ejtőernyőzne...

2013.07.08.
(0 szavazat)
Szerző 
Egy biztosítótársaság felmérése szerint kishazánk fiainak csaknem fele nem csupán szereti az adenalinszint-növelő mozgást, de szívesen ki is próbálná valamelyik extrém sportot.

A Generali Biztosító 1200 embert kérdezett meg egy reprezentatív felmérés keretében,é s az eredmények szerint a magyarok csaknem 40 százaléka próbálna ki valamilyen veszélyes sportot, mondjuk valamilyen repülést.

A legnépszerűbb ötlet az ejtőernyőzés és a siklóernyőzés volt, de hódított a bungee jumping és a rafting is.A 18-59 év közti generációk tagjainak :

56 százaléka hajtana végre ejtőernyős ugrást, ha adódna rá alkalom,
49 százalék próbálná ki a siklórepülést,
41 százalék a vadvízi evezést,
38 százalék kíváncsi a bungee jumping élményre,
35 százalék mászna sziklát.

Ezzel szemben a legveszélyesebb, amiben valaha részt vettek, vagy bármely családtagjuk kipróbált, az a válaszok szerint a sí, a snowboard és a kerékpározás, hozzá kell tenni azonban, hogy a repülés-élmények is élen jártak a válaszok között: aránylag sokan kipróbálták már a vágyott ejtőernyőzést és/vagy siklóernyőzést.

Sőt egyre merészebbek vagyunk szülőkként is: a felnőttek 56 százaléka engedné a gyereket, hogy kipróbálja valamelyik sportot. Persze a férfiak a kevésbé aggódósak: kétharmaduk hagyná, hogy extrémsportoljon a gyermek, míg az anyák 51 százaléka annál jobban félti a csemetét, mintsem engedjen egy ilyen óhajnak.

Tehát egész merésznek bizonyultak a magyarok, s egyre inkább azok. S hogy mennyire óvatosak? A válaszok szerint 13 százaléknak volt már súlyos sportsérülése - természetesen ebben is a férfiak vezetnek, minden ötödik férfinak volt már valami ilyen balesete. Ezen felül az emberek 11 százalékánál derült ki, ha neki magának nem is, de a családban fordult már elő súlyosabb eset.

A Generali saját tapasztalatai is egybe esnek ezzel: a kifizetett károk 43 százaléka ejtőernyőzéssel, 34 százaléka ralisporttal, s az összes káresetnek csupán tíz százaléka áll kapcsolatban hegy- vagy sziklamászással.Egyébként az egészségbiztosítási törvény szerint különösen veszélyes sport a barlangászat, a bázisugrás, az ejtőernyőzés, a falmászás, a félkezes és nyílttengeri vitorlázás, a hegymászás és a sziklamászás (az V. fokozattól), a hőlégballonozás, a jet-ski, a vízisí, a magashegyi expedíció, a bungee jumping, a műrepülés, a paplanernyőzés, a rally, a roncsautó-sport, a sárkányrepülés és a vadvízi evezés. 
Top