Hammer 940x116

Gratulálunk Kun Ádámnak, a világverő flatland bajnoknak!

2013.07.15.
(0 szavazat)
Szerző 
Gratulálunk Kun Ádámnak és Szabó Dávidnak a 2013-as BMX Worlds flatland világbajnokainak. Kun ráadásulszombati sikerével magát is legyőzte. Lássuk, miért.

Kun Ádám első helyen végzett a 2013-as BMX Worlds-ön, július 13-án, szombaton.
Különösen nagy gratulásció illeti, ha még azt is tudjuk, amint azt a global-flat-nak elmondta saját állapotával is megküzdött ezért az eredményért, mivel betegen indult el, s lázasan versenyzett.
A "belső tűz" szerencsére nem hátráltatta:


Top 3
1. Adam Kun
2. Dominik Nekolny
3. Matthias Dandois

A végül ezüstéremmel távozó Dominik Nekoly nyerte az előző napi kvalifikációs versenyt, Kun ekkor még csak a 11. volt.

Itt a győztes forduló felvétele: http://vimeo.com/70244622

A győzelem pedig dupla, hiszen amíg Kun Ádám a profik között aratott győzelmet, Szabó Dávid az amatőrök között lett a világ legjobbja:Az amatőrök világbajnokságán ráadásul az első nyolc között három magyar fiú is remekelt: hatalmas dícséret illeti nem mindennapi teljesítményéért a negyedik helyen végzett Bereczki Attilát és a hetedik Varga Pált is! 


Kun Ádám, a profi flatland BMX-es fiú Sátoraljaújhelyről jutott el idáig, több mint egy évtized alatt.
Az általános iskola után kezdett neki Pásztor Gábornak és Sarlósi Attilának köszönhetően.

Egy szlovák Velamos-szal próbálkozott először 1-2 trükkel, úgy, hogy akkor még nem is tudta, ez egy létező sport, hiszen akkoriban még nem volt kábeltévé, külföldi extrém sport tudósítások, s soha nem látott korábban BMX-est.

"Mikor megláttam, nem hittem a szememnek, és abban a pillanatban éreztem és tudtam, hogy én ezt akarom csinálni."

Mint azt a monsteres bemutatkozásában is mesélte, akkoriban még a felszereltsége sem volt az igazi:

"A kezdet nagyon más volt, mint a mai bmx-eseknek, akik már szerencsére könnyen tudnak vásárolni nagyon jó kis bicikliket, kedvező áron. Nekem az első 1-2 évben még pegem se volt elől és hátul egyszerre. Ha igen, akkor azok saját készítésűek voltak acélból, 1 darab kb. fél kiló és 1-2 óra biciklizés után a tengely elferdült vagy a menet szétment."

Akkoriban még csak "biciklizgetett", ha a foci és a tanulás engedte, komolyan csak a gimi alatt kezdett vele foglalkozni, s hogy mennyire, az a jegyein is meglátszott. Mint mondta, akkor már csak ennek élt.
De ettől még a sulit sem lehetett félvállról venni, így lediplomázott szociálpedagógiából, méghozzá azt már szép eredménnyel.

"A főiskola utolsó évében kezdtek jól alakulni a dolgok, és úgy döntöttem, hogy diploma után megpróbálok igazi profi bmx flatlandes lenni, amíg ezt a szponzoraim, támogatóim lehetővé teszik."

Sikerült - az biztos, hogy ilyen eredmény után a támogatók is kitartanak mellette.

(kép: https://www.facebook.com/KHEbikes?fref=ts)

A Nike is a szárnyai alá vette, s nemrégiben gyönyörű videót is készített a My Reality-ben.

Itt pedig álljon máig egyedülálló trükkje, a Monster Whip, amit rajta kívűl senki nem tud megcsinálni (igaz, versenyeken ő sem alkalmazza, mivel negyedórás előkészületet igényel).
Top