Hammer 940x116

Vakon mászott óriásit a brit sportoló

2013.07.16.
(0 szavazat)
Szerző 
Több mint 900 méteres függőleges sziklafalat hódított meg a vak brit férfia Yosemite Nemzeti Parkban.
 

 

A 3000 láb, azaz több mint 900 méter magas El Capitan monolit sziklafal, amit az egyik legveszélyesebb útként tartanak számon, most azonban egy vak férfi is meghódította
Steve Bate az első bejegyzett látássérült, aki megmászta.

A 35 éves sportoló korábban mászóedző volt, míg aztán két évvel ezelőtt diagnosztizált betegsége miatt elvesztette már periférikus látását, s a gyógyíthatatlan folyamattal ez fokozatosan romlik: most "olyan, mint benézni egy alagútba". Hivatalosan már így is vaknak számít.

"A mászás olyasmi, amit nagyon szeretek, s remélem, soha nem kell feladnom. Csinálom, amíg csak lehet."

Hat napot töltött a Yosemite Nemzeti Park gránitszikláján, 100 kilós pakkot cipelve, éjszakáit függőágyban töltve, az kis expedíciójának egyetlen olyan pontja volt, amikor majdnem bedobta a törölközőt: hírt kapott, hogy egyik barátja kedvesét elütötte egy autó.

Azt mondta, annyi időt töltött egyedül, hogy több hibát vétett, mint szokott, de ez nem változtatott az eredményen:

"Nagyszerű érzés volt elkapni a top-ot. Hihetetlen, nagyon boldog vagyok, hogy sikerült" - mondta. "Kétszer is elestem mászás közben, ráadásul olyan meleg volt kint, hogy sokkal gyorsabban elfáradtam, mint azt korábban számoltam."

Lehet, hogy egyre kevesebbet lát, de szenvedélyétől nem akar megválni. 
"Azt remélem, másokat, a fogyatékkal élőket különösen, inspirálni tudom, hogy igenis minden lehetséges, amit csak a fejükbe vettek. Ha én meg tudom tenni, akkor bárki."
Top