Hammer 940x116

Praktikus szerelem?

2013.10.29.
(0 szavazat)
Szerző 
Bár a szerelmi kapcsolat sokféle formát ölthet, a pszichológusok szerint léteznek alaptípusok vagy szerelmi stílusok. Ezek egyike az úgynevezett pragmatikus szerelem, amelynek összetevői minden kapcsolatban megjelennek kisebb-nagyobb mértékben.Ez a szerelmi típus legjobban a praktikus, pragmatikus, racionális, realisztikus
szavakkal jellemezhető. Párválasztásuk bizonyos értelemben a bevásárlólistához hasonlít: előre tudják, milyen tulajdonságokkal kell a partnernek rendelkeznie ahhoz, hogy érdemes legyen vele kapcsolatot kezdeni. A rövid kaland helyett a hosszú távú elköteleződés a fontos és a "kompatibilitás", azaz összeillés, hasonlóság az élet lényeges kérdéseiben. Ezek a megfontolások a kapcsolatra stabilizáló hatással vannak, szemben az érzelmek hullámhegyeivel és hullámvölgyeivel vagy a romantikus, idealizáló típusú szerelemmel.

A szerelem és a párválasztás célja ebből a nézőpontból a "bevásárlólista" minél teljesebb megvalósítása. Mindkét partner magával hoz valamit a kapcsolatba, amire a másiknak szüksége van és amit értékel (mint például az anyagi javak, a lakás, az állandóság). Kapcsolatuk segíti őket egyéni és közös céljaik elérésében.


A pragmatikus típusú szerelmes számára a partnerválasztás inkább gyakorlati és racionális, mintsem érzelmi kérdés. Nem a romantikus szerelmet tartják fontosnak, hanem inkább az összeillést és a józan megfontolást. Reális elvárásai vannak, szemben a romantikus szerelmessel, aki idealizálja párját.

Olyan társat keres, akivel hasonlítanak egymásra világnézetükben, szokásaikban, értékrendjükben. Ehhez legtöbbször elengedhetetlenek a közös kulturális gyökerek, a hasonló iskolai végzettség, az életkor, a tágabb értelemben vett foglalkozás, időnként a vallás.

Elítélik az eltúlzott érzelmeket, az érzelgősséget, a jeleneteket, különösképpen azt, ami kontrollvesztéssel jár (például féltékenységi jelenetek). A viharos érzelmek helyett inkább a racionalitást és a meggondoltságot tartják fontosnak, a józan tervezést és a megbízhatóságot.
Általában is érvényes erre a szerelmi típusra, hogy törekszik és képes is élete irányítására és kontrollálására. Társában olyan szövetséges keres, akivel együtt még jobban és még hatékonyabban folytathatja saját életét.

Tudni akarják az elköteleződés előtt, milyen is a jelölt valójában, ezért hacsak tehetik, "leinformálják". A szex és az összeillés is fontos, de inkább a jártasság és az ügyesség kérdését tartják fontosnak, mint a szerelmet vagy a beteljesülést. A világirodalomból jó példa minderre Charlotte alakja Jane Austen Büszkeség és balítélet című regényéből.

life.hu 
Top