Hammer 940x116

Marathonfutás kötőtűvel - sálkötőfutás világrekord

2013.10.22.
(0 szavazat)
Szerző 
Új rekord született a marathonfutás közbeni kötésben. Ennek lényege, hogy tempós futás közben minél hosszabb sálat készítsünk. Nem, nem nagymamák sportja, ez egy teljesen komoly(!), létező kategória...
  
(Kép huffingtonpost)

A Kansas City-ben rendeztett maratonon az új Guinnes rekorder "kicsit" feltűnő volt a többezer futó között, ahogyan cukin magára tekergette a készülő sálat, mindazonáltal a kísérlet sikeres volt.

David Babock, a Missouri Központo Egyetem dizájn-grafika professzora az első, és nyilvánvalónak tűnő kérdést a célvonal átlépését követően így válaszolta meg:
- Nem, nem aggódtam a szemem világáért.

A kérdés, mint kiderült már csak azért is jogos volt, mert a kényelmes, kifejlesztett sima tempójú kötögetős futás közben előfordult már, hogy észre sem véve az akadályt bebelépett egy kátyúba és bizony megsértette magát a nagyifegyverekkel.

Most azonban (az egyébként műszaki beállítottságú, 41 éves) Babock harisnyaöltésekkel egy harminc szem széles piros-narancs-lila sálat alkotott a 15-ös méretű műanyag kötőtűi segítségével, összesen 5 óra, 48 perc és 27 másodpercen át, ugyanis eddig tartott, míg célba ért. Ez alatt az idő alatt kötötte meg az ily módszerrel készült sálak leghosszabbikát, egy 12 láb, 13/4 inch-es (kb 374 cm-es) darabot. 
(Kifejezetten kötés szakértőkkel is hitelesítették a mérést a Guiness Rekordok számára.)

Babock, mint mesélte, körülbelül három éve kezdett futni és kötni is, külön-külön, azonban, mivel mindkét tevékenység meglehetősen unalmassá is válhat, gondolta összeköti a kettőt. Ennek kikísérletezése is beletelt némi időbe, végüladdig tökéletesítette a dolgot, míg rájött, hogy a fonal, ami a csomagot a derekára erősíti akrilból, természetes anyagból kell legyen, hogy felszívja az izzadtságot, majd, műszaki emberről lévén szó, kidolgozott egy továbbítót, ami az elkészült anyagot a derekára tekeri, majd az egészet összefogja egy karabínerrel.

A korábbi rekordtartó Susie Hewe, akik a 2008-as Flora London Marathon rendezvényén állítotott előt egy 5 láb 2 hüvelykes darabbal, majd saját teljesítményét megdöntve még az év áprilisában futott egy újebb kört, aminek az eredménye egy 6 láb 9 inch hosszú sál lett.
Az ő célja egyébként az Alzheimer-kór kutatásának támogatása volt, s az ő nyomán Babock is azt reméli, hogy felhívhatja a figyelmet az Alzheimer Szövetség munkájára, s hogy növelheti az adományozók számát.

Egyébként Kansas City maga is jelentkezhet lassan a legtöbb megdöntött világrekord rövid időn belül kategóriában, hiszen egy héttel korábban sikoltozós bemutatójukkal szintén bekerültek a nagy könyvbe: az Arrowhead Stadionban a Földön mért leghangosabb tömeg gyűlt össze: 137,5 decibellel harsogták be magukat az őrült rekordok történetébe.

David Babock, egyetemi professzor maratonfutó a Brookside Boulevard-on:


A hitelesítés:
Forrás: http://www.kansascity.com/2013/10/19/4563546/runner-in-kc-marathon-knits-his.html
Top